iRobot приказна

Приказната за iRobot

Тоа е приказна како во бајка. Сè започна на MIT (Massachusetts Institute of Technology), каде што двајца господини и една дама одлучија дека своето знаење и истражување од подрчјето на роботиката треба да го употребат во пракса, замена од академската околина во реалниот свет. Така и се случи. Триото роботски пионери започна да работи од почеток со реални, иако на почетокот, пред сè визонерски проекти. Триото инженери се впуштија во потрага по вселенски робот.

Од лабораторија во вселената

Тоа беше интересна работа во рамките на која Colin Angle - Колин Енгл, Helen Greiner – Хелен Грејнер и Rodney Brooks – Родни Брукс се сретнаа со искусните инженери од NASA. Работите започнаа да се развиваат кога малата фирма победи во трката за американската агенција DARPA. Фирмата започна брзо да се развива. Бројот на вработени скокна од 4 на 10, подоцна на 20, 30 и сè повеќе и немаше крај. Така по здружување во матичното семејство и Real World Interface во 2000 год. настана брендот iRobot.

Сепак таму следеа уште поголеми успеси. На почетокот на новото столетие на амбициозниот, на специјалистот во роботика, во воениот и научниот сектор, му стана многу загушливо. Пазарот на потрошувачка го донесе iRobot. Во меѓувреме кога Microring никогаш не дојде во продажба, куклата My Real Baby (Моето вистинско бебе) успешно се продаваше неколку месеци. Првите чекори беа направени и комплицираниот американски пазар и ја дадоа храбоста на фирмата да продолжи во тој сектор.

iRobot PackBot спасува животи

Потоа пак дојде 11-ти септември 2011. Голема трагедија за САД, голем удар за светот и важен момент за iRobot PackBot. Овие тактични робот бранители, првично наменети за деминирање, помогнаа при пребарување во светскиот трговски центар во Њу Јорк и го преуреди просторот во оштетениот Пентагон. Зборот iRobot се користи во сите времиња, иако разбирливо е дека не се употребува во контекст со тероризмот или Алкаеда. И покрај тоа роботот iRobot направи многу добрини бидејќи спаси многу човечки животи.

Кон напредокот во делот за трошење на производите дојде во 2002 година. iRobot во таа година ја претстави првата широкодостапна роботска правосмукалка со име Roomba. Таа не беше направена преку ноќ. На екипа од стручњаци им беше дадена важна задача и всушност го променија начинот на чистење. За оваа намена во 1997 година ја составија Roombа. Пет години вистинска работа, неколку прототипови и десеттици непреспиени ноќи ја донесе екипата до целта. Роботската правосмукалката iRobot Roomba се роди.

Од тогаш оди сè како подмачкано. Roomba отиде низ неколку генерациски промени, повеќе пати се промени обликот и дојде до скоро 100% ефективност во чистењето и потполна независност. Во половината на 2013 год. низ целиот свет се продадоа повеќе од 10 милиони робот правосмукалки Roomba и тој број расте уште повеќе. Ако на тоа ја додадеме Scoobа, единствен робот за триење подови, како и роботот за чистење жлебови Looj добиваме слика за фирма која потполно е посветена на роботиката.

1990

Оформување на фирмата iRobot.

 
1996

Обликуван професионален робот Ariel®, наменет за откривање и отстранување на мини.

 
2002

iRobot претставува робот за истражување во тунелите на египедските пирамиди.

Светлината светот ја здогледа во 2002 година и со првиот ROOMBA®, роботска правосмукалка за широката јавност.

iRobot ROOMBA
 
2007

iRobot ја претставува новата Roombа серија 500.

iRobot ROOMBA 500
 
2011

Доаѓа новата серија 700, досега најпаметната роботска правосмукалка Roomba.

iRobot ROOMBA 700
 
2012

Доаѓа iRobot Scooba 230 или најкомпактниот робот за триење подови.

iRobot Scooba 230  

Омилената серија 500 на роботски правосмукалки Roomba ја надоместија со нова серија 600.

iRobot Roomba 600
 
Сегашност
1991

Првиот iRobot Genghise®, робот наменет за истражување на веселената.

iRobot Genghis
 
2001

iRobot PackBot® истражување во рушевините во Светскиот трговски центар и во Пентагон по нападите на 11-ти семптември. Подоцна помага при истражување во јамите во Авганистан.

iRobot Packbot
 
2005

iRobot ја претставува Scoobа, прв и досега единствен робот за триење подови во домаќинствата.

iRobot Scooba

 
2010

Seaglider, Робот за истражување на подводниот свет.

iRobot Seaglider  

iRobot Chembot, единствен концепт за робот кој го менува обликот и големината.

iRobot Chembot
 
2013

iRobot Looj 330, робот за чистење на жлебови.

iRobot Looj 

iRobot го придружува светот на телекомуникациите. Го претставува video&avdio присутниот робот iRobot Ava500.

iRobot Looj
 
 
Производот е додаден во кошницата
Оди кај кошницата